Bij waterschade neem je automatisch je toevlucht tot je verzekeraar bij wie je op deskundige steun kunt rekenen. Maar wat is waterschade precies en wat moet je doen voor een vlotte aangifte? Deze blog geeft je alle antwoorden.

Wat is waterschade?

In tegenstelling tot wat velen denken, is waterschade bij overstroming niet gedekt door de basisdekking binnen je brandverzekering. Overstromingsschade zit vervat in de dekking voor natuurrampen. Voor de precieze dekkingen voor waterschade raadpleeg je best altijd de voorwaarden die je verzekeringsmaatschappij vooropstelt.

Maar algemeen verstaan we onder waterschade averij door waterinsijpeling, lekken of na defect van een sanitair toestel. Hou er verder ook rekening mee dat in de meeste gevallen alleen de gevolgschade wordt vergoed. Het eigenlijke euvel waardoor de waterschade is veroorzaakt moet je dus op eigen kosten laten herstellen.

Wat doe je bij waterschade?

Krijg je te maken met waterschade? Dan heb je er alle baat bij om de schade zo snel mogelijk aan te geven bij je verzekeraar. Die kan dan snel een dossier opstarten. Om dat te kunnen doen, is het belangrijk dat je duidelijke foto’s maakt van de schade en alle zaken die beschadigd zijn. Bezorg de beelden zo snel mogelijk aan je verzekeraar die ze toevoegt aan het dossier. Hou verder ook alle documenten over de waterschade bij. Die komen ongetwijfeld van pas wanneer de verzekeringsmaatschappij een expertise zou willen uitvoeren.

Wat doe je niet bij waterschade?

Bij waterschade wil je natuurlijk zo snel mogelijk een oplossing en dan is de verleiding groot om de schade vlug te laten herstellen. Doe dit nooit zonder het formele akkoord van je verzekeringsmaatschappij. Uiteraard mag je je woning wel voorlopig laten herstellen. Zo kun je een waterlek snel laten herstellen en nog meer schade vermijden.

Bij de beoordeling van de waterschade is het ook belangrijk dat je als een goede huisvader waakt over de correcte gang van zaken in huis. Blijkt dat de waterschade het gevolg is van slecht onderhoud van bijvoorbeeld een verwarmingsketel? Dan kan de vergoeding van de schade in het gedrang komen. Jezelf goed informeren bij je verzekeringsmakelaar is dan ook de boodschap!

Alitos helpt je bij waterschade

Krijg je te maken met waterschade? Dan gooit Alitos graag een reddingsboei uit. Onze ervaren medewerkers nemen je dossier ter harte en staan garant voor een nauwkeurige follow-up.

Meer weten over de basisdekking voor waterschade? Neem dan gerust contact met ons op!

Vragen? Neem contact op!