- Particulier
- Zelfstandige
Jouw partner in bank en verzekeringen
Op zeker ogenblik willen we allemaal graag een eigen huis of appartement. Een plekje waar we ons thuis voelen en onszelf kunnen zijn. Voor het zover is, moet je met een aantal zaken rekening houden. De financiering van je woondroom is daar een van. En daarbij spelen woningkredieten een belangrijke rol. In deze blog lichten we 5 belangrijke aspecten van woonkredieten toe.
Sloot je al een of meerdere woningkredieten af? Dan weet je dat een goede rentevoet bedingen bij je bank een belangrijk aandachtspunt is. Eerst moet je kiezen tussen een vaste en een variabele rentevoet. Die keuze hangt af van je persoonlijke situatie en van de marktomstandigheden. Je woningkredietenspecialist geeft je hierover graag meer uitleg. Verder zijn ook je beschikbare maandelijkse inkomen, de looptijd van je woningkrediet en het bedrag dat je wilt lenen belangrijke factoren waarmee je bank rekening houdt bij het toekennen van een rentevoet. Kies je voor een schuldsaldoverzekering en/of een brandverzekering bij dezelfde bankinstelling? Dan geniet je vaak een bijkomende korting op de rentevoet.
Wie naar woningkredieten zoekt, informeert zich maar beter tegelijk over een goede schuldsaldoverzekering. Die verzekering beschermt de nabestaanden van de kredietnemers. Overlijdt een van hen? Dan dekt de schuldsaldoverzekering de terugbetaling van het openstaande woningkredietbedrag. Jij en je partner kunnen allebei een schuldsaldoverzekering afsluiten. Maar ook één polis voor jullie beiden – een zogenaamde Tandemverzekering – behoort tot de mogelijkheden.
Bij de aankoop van je droomwoning of -appartement ben je de overheid registratierechten verschuldigd. Hou hiermee dus zeker al meteen rekening. Het bedrag van de registratierechten hangt af van de regio waarin het pand gelegen is. In Vlaanderen betaal je voor de aankoop van een eerste woning 6 procent registratierechten. Bij de aankoop van een bijkomende woning of een perceel grond betaal je 10 procent registratierechten. Goed om te weten bij je speurtocht naar woningkredieten: ga je binnen de vijf jaar na aankoop van je woning over tot een ingrijpende energetische renovatie? Dan geniet je een voordeeltarief van 5 procent registratierechten.
Behalve de registratierechten zijn er nog een aantal kosten waarvan je je goed bewust moet zijn bij de aankoop van je woning. Zo zijn er de dossierkosten voor het afsluiten van je woningkrediet en moet je uiteraard ook betalen voor de schuldsaldo- en brandverzekering. Daarnaast rekent de notaris ook nog kosten aan voor het verlijden van de notariële en de hypothecaire akte. Neem deze kosten dus zeker mee in je overweging bij de selectie van geschikte woonkredieten.
Na de afschaffing van de woonbonus zijn er niet langer fiscale voordelen verbonden aan de aankoop van een woning. Er zijn wel enkele mogelijke uitzonderingen. Organiseer je een pandwissel? Dan is het soms mogelijk om de woonbonus die je genoot op het eerste pand over te dragen naar je nieuwe woning. En in een aantal gevallen geeft ook de financiering van een tweede woning nog recht op fiscale voordelen. Informeer je dus zeker goed wanneer je informatie opdoet over interessante woningkredieten.
Kies voor een expert in woningkredieten
Bij Alitos gaan we tot het uiterste om jou een woningkrediet op maat te bezorgen dat beantwoordt aan al je behoeften en verwachtingen. Daarbij staat een persoonlijke aanpak altijd voorop. Wil je meer weten over de mogelijkheden voor woningkredieten bij Alitos? Maak dan snel een afspraak in ons kantoor in Haacht of Baal.